Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 10 osób
Składniki
75 g czekolady deserowej
100 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka likieru miętowego
ziarna kawy w czekoladzie do dekoracji (dowolnie)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z pergaminu wyciąć dziesięć kółek o średnicy 7,5 cm. Zwinąć z nich rożki i skleić zewnętrzną krawędź taśmą przezroczystą.
- Połamać czekoladę na kawałki, wsypać do miski umieszczonej na rondlu z gorącą wodą i roztopić. Przy pomocy pędzelka pokryć czekoladą ścianki rożków.
- W ten sam sposób nałożyć drugą warstwę czekolady i schładzać, aż czekolada stężeje. Ostrożnie usunąć z rożków pergamin.
- Do miski wlać śmietanę i likier, wsypać cukier puder i ubić na sztywną masę. Przełożyć do woreczka do dekorowania z nakładką w kształcie gwiazdki i wycisnąć masę do rożków.
- Rożki można przybrać ziarnami kawy w czekoladzie. Schłodzić przed podaniem.
- PROPOZYCJA: Do kremu można dodać likier czekoladowy. Jeśli chcesz zrobić krem o smaku miętowym bez alkoholu, nalezy dodać kilka kropelek esencji miętowej.
- RADA: Rożki czekoladowe można zrobić wcześniej i przechować je w lodówce do tygodnia. Należy je napełnić kremem najwyżej dwie godziny przed podaniem.
Źródło przepisu: Książka kucharska