Dzisiaj jest: Niedziela, 03.07.2022 Imieniny: Jacka i Anatola



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5863

Minirożki czekoladowe


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 10 osób


Składniki

  • 75 g  czekolady deserowej
  • 100 ml  śmietanki kremówki
  • 1 łyżka  cukru pudru
  • 1 łyżka  likieru miętowego
  • ziarna kawy w czekoladzie do dekoracji (dowolnie)

Sposób przyrządzania:

  1. Z pergaminu wyciąć dziesięć kółek o średnicy 7,5 cm. Zwinąć z nich rożki i skleić zewnętrzną krawędź taśmą przezroczystą.
  2. Połamać czekoladę na kawałki, wsypać do miski umieszczonej na rondlu z gorącą wodą i roztopić. Przy pomocy pędzelka pokryć czekoladą ścianki rożków.
  3. W ten sam sposób nałożyć drugą warstwę czekolady i schładzać, aż czekolada stężeje. Ostrożnie usunąć z rożków pergamin.
  4. Do miski wlać śmietanę i likier, wsypać cukier puder i ubić na sztywną masę. Przełożyć do woreczka do dekorowania z nakładką w kształcie gwiazdki i wycisnąć masę do rożków.
  5. Rożki można przybrać ziarnami kawy w czekoladzie. Schłodzić przed podaniem.
  6. PROPOZYCJA: Do kremu można dodać likier czekoladowy. Jeśli chcesz zrobić krem o smaku miętowym bez alkoholu, nalezy dodać kilka kropelek esencji miętowej.
  7. RADA: Rożki czekoladowe można zrobić wcześniej i przechować je w lodówce do tygodnia. Należy je napełnić kremem najwyżej dwie godziny przed podaniem.
Smacznego !


Źródło przepisu: Książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 50


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE