Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Ciasto
450 g mąki
180 g cukru pudru
180 g masła
1.5 łyżek proszku do pieczenia
6-8 łyżek miodu
4 łyżki śmietany 12%
1 sztuka jajko
1 łyżka kakao
- Krem
70 g mielonych orzechów laskowych
200 g masła
2 sztuki puszki masy kajmakowej (gotowane mleko skondesowane)
- Syrop
150 ml wody
2.5 łyżki cukru
50 ml rumu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Składniki na krem zmiksuj razem na niezbyt gęstą masę.
- Ciasto. W kąpieli wodnej rozpuść cukier, masło, jajko, miód, śmietanę i kakao. Do misy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj ciepłą masę. Wyrób niezbyt sztywne, śliskie ciasto. Odstaw na 5-10 minut.
- Podziel na 5 części (tyle ile warstw ma mieć ciasto). Na papierze do pieczenia wytnij 5 równych kół. Rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm. Piecz w temperaturze 180 stopni prze 5 minut. Resztki ciasta upiecz do pokruszenia na wierzch. Zostaw do ostygnięcia.
- Spodni placek posmaruj syropem i nałóż krem. Kolejne placki smaruj syropem z obu stron i na iwrzch nakładaj krem. Złóż razem i posmaruj kremem dookoła. Obsyp orzechami i resztkami ciasta. Odstaw na 24 godziny, żeby ciasto przesiąkło kremem.