Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 15 osób
Składniki
- Ciasto
70 g margaryny
70 g miodu wielokwiatowego
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 sztuki jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
- Masa
2 szklanki mleka
8 łyżek kaszy manny
1 szklanka cukru pudru
200 g masła
olejek cytrynowy
kwasek do smaku
powidła śliwkowe
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Wszystkie składniki ciasta włóż do miski, wymieszaj mikserem. Następnie ciasto przełóż na stół, zagnieć i podziel na 4 równe części. Każdą część ciasta rozwałkuj na cienki placek i upiecz osobno. Każdy placek piecz po 15 minut w temperaturze 180 st. C.
- Masa: Mannę ugotuj na mleku, wystudź. Pozostałe składniki utrzyj, dodając po łyżce ugotowanej kaszy.
- Miodownik: Upieczone placki ciasta posmaruj powidłami, przełóż masą. Lekko dociśnij, odstaw na godzinę do lodówki.
Źródło przepisu: moja Kuchnia