Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Biszkopt
- 4 sztuki jajka
- 7 łyżek cukru
- 75 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao w proszku
- 2 łyżki stopionego masła
- Mus
- 1 opakowanie żelatyny
- 3 łyżki wody
- 300 ml szampana
- 300 ml śmietanki kremówki
- 2 sztuki białka
- 6 łyżek cukru
- Do przybrania
- 55 g roztopionej czekolady deserowej
- świeże truskawki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Blachę o wymiarach 38-25 cm wyłożyć natłuszczonym pergaminem. W misce ubić elektrycznym mikserem ręcznym jajka z cukrem, aż masa będzie gęsta. Do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dokładnie wymieszać. Wlać stopione masło i ostrożnie wymieszać. Masę wylać na blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C przez 8 minut, aż ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Zostawić w formie na 5 minut i przełożyć na metalową kratkę, aby całkowicie wystygło. Wyłożyć pergaminem 4 krążki do pieczenia o średnicy 10 cm. Ukroić plastry ciasta o grubości 2,5 cm i włożyć do krążków.
- Przyrządzić mus: do miski wlać wodę, wsypać żelatynę i zostawić, aby napęczniała. Umieścić miskę nad rondlem z gorącą wodą, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. wlać szampan i wymieszać.
- Lekko ubić śmietanę. Wlać masę z szampanem, wymieszać. Masę mieszać w chłodnym miejscu, aż zacznie się ścinać. Ubić pianę z białek, wsypać cukier i ubijać, aż będzie lśniąca. Przełożyć do tężejącej masy i wymieszać. Rozłożyć do foremek mus, aby wystawał ponad ciasto. Schładzać w lodówce przez dwie godziny. Na arkusz pergaminu wycisnąć esy-floresy z polewy czekoladowej. Zostawić, aby stężały i udekorować nimi mus.
Źródło przepisu: Książka kucharska