Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Mus w paski


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 3 sztuki jajka
  • 1 łyżeczka  mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki  cukru
  • 300 ml  mleka
  • 1 opakowanie  żelatyny
  • 3 łyżki  wody
  • 300 ml  śmietanki kremówki
  • 75 g  czekolady deserowej
  • 75 g  białej czekolady deserowej
  • 75 g  czekolady mlecznej
  • rurki z czekolady

Sposób przyrządzania:

  1. Wyłożyć pergaminem formę do keksa o długości 18 cm. Oddzielić białka od żółtek, odkładając każde białko na inny spodeczek. W misce utrzeć żółtka i mąkę z cukrem na puszystą masę. Wlać do rondelka mleko i, mieszając, podgrzać małym ogniu. Przelać mleko do utartych żółtek, mieszając.
  2. Postawić miskę na rondlu z wrzącą wodą, podgrzewać masę, ucierając, aż zgęstnieje.
  3. W żaroodpornej misce zalać żelatynę wodą i pozostawić, aby spęczniała. Umieścić miskę na rondelku z wrzącą wodą i mieszać żelatynę, aż się rozpuści. Wlać do gorącej masy, wymieszać i przestudzić.
  4. Ubić śmietankę, przełożyć do masy i wymieszać. Przełożyć do trzech misek. Oddzielnie roztopić trzy rodzaje czekolady. Wlać czekoladę deserową do pierwszej miski i wymieszać. Ubić sztywną pianę z jednego białka, dodać do tej masy i wymieszać. Wlać na dno przygotowanej foremki i wygładzić. Schłodzić w lodówce, aż się zetnie. Resztę masy pozostawić w temperaturze pokojowej.
  5. Wlać stopioną białą czekoladę do drugiej porcji masy jajecznej. Ubić sztywną pianę z jednego białka, dodać do masy i wymieszać. Wyłożyć na schłodzona warstwę w foremce i wstawić do lodówki. Gdy tężeje, powtórzyć czynności z ostatnią porcją masy i mlecznej czekolady. Wyłożyć do foremki, schłodzić przez co najmniej 2 godziny. Przed podaniem wyłożyć mus na talerz i przybrać rurkami z czekolady.
Smacznego !


Źródło przepisu: Książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 20


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE