Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
2 łyżki cukru
5 łyżek wody
300 g białej czekolady
3 sztuki jajka
300 ml śmietanki kremówki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Prostokątną foremkę do keksa o długości 18 cm wyłożyć folią spożywczą. Starannie wygładzić, żeby nie było zmarszczek.
- W rondlu o grubym dnie podgrzewać na wolnym ogniu wodę z cukrem, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1-2 minuty, aż powstanie syrop. Zdjąć rondel z ognia.
- Połamać czekoladę na małe kawałki, wrzucić do syropu i mieszać, aż czekolada całkowicie się roztopi. Zostawić na chwilę, aby masa przestygła.
- Do masy wbić żółtka, utrzeć i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
- Ubić lekko śmietankę, przełożyć do masy i starannie wymieszać.
- W oddzielnej misce ubić sztywną pianę z białek. Dodać do masy, dokładnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy i umieścić na noc w zamrażalniku.
- Wyjąć z zamrażalnika na 10-15 minut przed podaniem. Wyjąć mus z formy i pokroić w plastry.
Źródło przepisu: Książka kucharska