Dzisiaj jest: Sobota, 21.05.2022 Imieniny: Wiktora i Tymoteusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Mus z białej czekolady


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 2 łyżki  cukru
  • 5 łyżek  wody
  • 300 g  białej czekolady
  • 3 sztuki jajka
  • 300 ml  śmietanki kremówki

Sposób przyrządzania:

  1. Prostokątną foremkę do keksa o długości 18 cm wyłożyć folią spożywczą. Starannie wygładzić, żeby nie było zmarszczek.
  2. W rondlu o grubym dnie podgrzewać na wolnym ogniu wodę z cukrem, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1-2 minuty, aż powstanie syrop. Zdjąć rondel z ognia.
  3. Połamać czekoladę na małe kawałki, wrzucić do syropu i mieszać, aż czekolada całkowicie się roztopi. Zostawić na chwilę, aby masa przestygła.
  4. Do masy wbić żółtka, utrzeć i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  5. Ubić lekko śmietankę, przełożyć do masy i starannie wymieszać.
  6. W oddzielnej misce ubić sztywną pianę z białek. Dodać do masy, dokładnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy i umieścić na noc w zamrażalniku.
  7. Wyjąć z zamrażalnika na 10-15 minut przed podaniem. Wyjąć mus z formy i pokroić w plastry.
Smacznego !


Źródło przepisu: Książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 20


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE