Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki brzoskwinie
- 1/2 szklanki cukru
- 3 sztuki białka
- 1 szczypta cynamonu
- 100 g konfitury z borówek
- sok z 1/2 cytryny
- 5 dag posiekanych migdałów
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brzoskwinie nakłuj widelcem, sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Przekrój na pół i wyjmij pestki.
- Do garnka wlej 1/2 szklanki wody, 5 dag cukru i sok z cytryny. Wymieszaj i wrzuć wcześniej przygotowane brzoskwinie. Gotuj na małym ogniu przez 7 minut.
- Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj 5 dag cukru i szczyptę cynamonu. Ubijaj jeszcze przez 2 minuty.
- Brzoskwinie odsącz z syropu, w którym się gotowały. Konfiturę wymieszaj z migdałami i nałóż ją do brzoskwiń w zagłębienia po pestkach.
- Faszerowane brzoskwinie ułóż na blasze i każdą udekoruj chmurką z piany. Zapiekaj 10 minut w temperaturze 240 st. C.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni