Dzisiaj jest: Czwartek, 04.06.2020 Imieniny: Karola i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Naleśniki czekoladowo - bananowe


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 3 sztuki duże banany
  • 6 łyżek  soku pomarańczowego
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki  likieru bananowego lub pomarańczowego
    Gorący sos czekoladowy
  • 1 łyżka  kakao
  • 2 łyżeczki  mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki  mleka
  • 40 g  czekolady deserowej
  • 1 łyżka  masła
  • 175 g  płynnego miodu
  • 1/4 łyżeczki  esencji waniliowej
    Naleśniki
  • 100 g  mąki pszennej
  • 1 łyżka  kakao w proszku
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżeczka  oleju słonecznikowego
  • 300 ml  mleka
  • olej (do smażenia)

Sposób przyrządzania:

  1. Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki, zalać w misce sokiem pomarańczowym wymieszanym z likierem i startą skórką pomarańczową. Odstawić na bok.
  2. W misce wymieszać kakao z mąką kukurydzianą, wlać mleko i starannie wymieszać. Połamać czekoladę na kawałki, włożyć do rondla razem z masłem i miodem. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Dosypać kakao z mąką i gotować na małym ogniu nie przerywając mieszania, aż sos zawrze. Gotować przez 1 minutę, zdjąć z ognia, dolać esencję waniliową i wymieszać.
  3. Aby przyrządzić naleśniki, należy do miski przesiać mąkę i kakao, pośrodku zrobić wgłębienie. Dodać jajko i olej. Dolewając stopniowo mleko, ubijać, aż powstanie gładka masa. Rozgrzać niewielką ilość oleju na patelni o grubym dnie. Wylać na patelnię trochę ciasta i przechylić patelnię, aby ciasto pokryło całą jej powierzchnię. Smażyć na średnim ogniu, aż spód zbrązowieje. Przewrócić i smażyć po drugiej stronie. Zsunąć naleśnik z patelni i odłożyć w ciepłe miejsce. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.
  4. Przed podaniem podgrzać sos przez 1-2 minuty. Na każdy naleśnik wyłożyć banany i złożyć naleśnik w trójkąt. Polać sosem i natychmiast podawać.
Smacznego !


Źródło przepisu: Książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 20


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE