Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
3 sztuki duże banany
6 łyżek soku pomarańczowego
skórka starta z jednej pomarańczy
2 łyżki likieru bananowego lub pomarańczowego
- Gorący sos czekoladowy
1 łyżka kakao
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
3 łyżki mleka
40 g czekolady deserowej
1 łyżka masła
175 g płynnego miodu
1/4 łyżeczki esencji waniliowej
- Naleśniki
100 g mąki pszennej
1 łyżka kakao w proszku
1 sztuka jajko
1 łyżeczka oleju słonecznikowego
300 ml mleka
olej (do smażenia)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki, zalać w misce sokiem pomarańczowym wymieszanym z likierem i startą skórką pomarańczową. Odstawić na bok.
- W misce wymieszać kakao z mąką kukurydzianą, wlać mleko i starannie wymieszać. Połamać czekoladę na kawałki, włożyć do rondla razem z masłem i miodem. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Dosypać kakao z mąką i gotować na małym ogniu nie przerywając mieszania, aż sos zawrze. Gotować przez 1 minutę, zdjąć z ognia, dolać esencję waniliową i wymieszać.
- Aby przyrządzić naleśniki, należy do miski przesiać mąkę i kakao, pośrodku zrobić wgłębienie. Dodać jajko i olej. Dolewając stopniowo mleko, ubijać, aż powstanie gładka masa. Rozgrzać niewielką ilość oleju na patelni o grubym dnie. Wylać na patelnię trochę ciasta i przechylić patelnię, aby ciasto pokryło całą jej powierzchnię. Smażyć na średnim ogniu, aż spód zbrązowieje. Przewrócić i smażyć po drugiej stronie. Zsunąć naleśnik z patelni i odłożyć w ciepłe miejsce. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.
- Przed podaniem podgrzać sos przez 1-2 minuty. Na każdy naleśnik wyłożyć banany i złożyć naleśnik w trójkąt. Polać sosem i natychmiast podawać.
Źródło przepisu: Książka kucharska