Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 20 osób
Składniki
- 1 sztuka jajko
- 40 sztuk tabletek słodziku (bez aspartamu)
- sól
- 150 g mąki białej
- 150 g mąki razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki oliwy
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 200 g margaryny
- cukier puder
|
|
Sposób przyrządzania:
- Słodzik pokrusz. Dodaj proszek do pieczenia, sodę, pieprz cayenne, przyprawę do piernika, cynamon, gałkę muszkatołową, szczyptę soli, kakao, imbir i przesiane obie mąki. Całość wymieszaj.
- Następnie dodaj margarynę, oliwę i jajko. Wyrób na gładkie ciasto (jeśli będzie zbyt twarde dodaj kilka łyżek mleka).
- Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. W środku palcem zrób wgłębienie. Gotowe pierniki układaj na wyłożonej pergaminem blasze. Piecz 7 minut w temperaturze 180 st. C. Po tym czasie włącz termoobieg i piecz kolejne 7 minut. Ciastka ostudź i posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: przyślij przepis!