Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1 sztuka ananas
2 sztuki jajka
18 dag mąki
3/4 szklanki piwa
1 sztuka mały kieliszek rumu
8 dag cukru pudru
olej
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli. Zrobić wgłębienie, wsypać 3 łyżki cukru pudru.
- Jajka rozmącić w miseczce i dodać do mąki. Mieszać wszystko drewnianą łyżką i jednocześnie stopniowo dolewać piwo i łyżkę oleju. Gotowe ciasto powinno być trochę gęstsze niż naleśnikowe.
- Ananas obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć rdzeń. Pokroić na plastry, skropić rumem, posypać resztą cukru i odstawić na 2 godziny.
- Kawałki ananasa wrzucić do ciasta, wymieszać by masa dobrze oblepiła owoce. Ostrożnie wyjmować kawałki ananasa i smażyć na gorącym oleju po 3 minuty z każdej strony.
- Zdejmować pączki z oleju i odsączać nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Podawać posypane cukrem pudrem.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni