Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 13 - 26 osób
Składniki
375 g gotowego ciasta francuskiego
8 łyżek gotowego kremu orzechowo-czekoladowego
50 g posiekanych orzechów laskowych
2 łyżeczki cukru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Posmarować cienko tłuszczem blachę do pieczenia. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto francuskie, tworząc prostokąt o wymiarach 38 na 23 cm.
- Rozsmarować szpatułką krem orzechowo-czekoladowy na cieście i posypać posiekanymi orzechami.
- Zawinąć jeden brzeg ciasta do wewnątrz, następnie zawinąć podobnie drugi, aby zetknęły się pośrodku ciasta. Zwilżyć je w tym miejscu wodą i docisnąć. Ostrym nożem pokroić ciasto na plastry. Położyć każdy osobno na blasze i lekko docisnąć łopatką. Posypać cukrem.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 st. C przez 10-15 minut, aż będą złociste. Przełożyć na metalową kratkę i ostudzić.
- PROPOZYCJA: Aby uzyskać intensywniejszy smak czekolady, zanurzać palmiery do połowy w stopionej czekoladzie.
- RADY: Palmiery można podawać na zimno, ale smaczniejsze są na ciepło. Można je również zamrozić w szczelnie zamkniętym pojemniku i przechowywać w zamrażalniku do 3 miesięcy.
Źródło przepisu: Książka kucharska