Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1/8 l kawy espresso
400 g śmietanki
2 opakowania cukru waniliowego
3 sztuki płaty jasnej żelatyny
1 łyżka likieru anyżowego
400 g wiśni
2 łyżki cukru pudru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zagotować espresso ze śmietanką i cukrem waniliowym. Gotować ok. 15 minut na średnim ogniu bez przykrycia.
- W tym czasie żelatynę namoczyć przez mniej więcej 10 minut w zimnej wodzie. Śmietankę zdjąc z ognia. Płaty żelatyny osączyć i pojedyńczo rozpuścić w śmietance. Dodać likier anyżowy, napełnić kremem foremki i na 6 godzin umieścić w lodówce.
- Wykonać sos: wiśnie odpestkować i pokroić w grubą kostkę. Cukier puder roztopić na małym ogniu i lekko zrumienić. Dodać wiśnie i dobrze wymieszać. Dusić ok. 10 minut pod przykryciem i wtedy ostudzić.
- Przed podaniem krem wyłożyć z foremek na talerz (posługując się nożem). Obok rozłożyć wiśnie.