Dzisiaj jest: Środa, 20.10.2021 Imieniny: Ireny i Kleopatry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Panna cotta z kawą espresso


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1/8 l  kawy espresso
  • 400 g  śmietanki
  • 2 opakowania  cukru waniliowego
  • 3 sztuki płaty jasnej żelatyny
  • 1 łyżka  likieru anyżowego
  • 400 g  wiśni
  • 2 łyżki  cukru pudru

Sposób przyrządzania:

  1. Zagotować espresso ze śmietanką i cukrem waniliowym. Gotować ok. 15 minut na średnim ogniu bez przykrycia.
  2. W tym czasie żelatynę namoczyć przez mniej więcej 10 minut w zimnej wodzie. Śmietankę zdjąc z ognia. Płaty żelatyny osączyć i pojedyńczo rozpuścić w śmietance. Dodać likier anyżowy, napełnić kremem foremki i na 6 godzin umieścić w lodówce.
  3. Wykonać sos: wiśnie odpestkować i pokroić w grubą kostkę. Cukier puder roztopić na małym ogniu i lekko zrumienić. Dodać wiśnie i dobrze wymieszać. Dusić ok. 10 minut pod przykryciem i wtedy ostudzić.
  4. Przed podaniem krem wyłożyć z foremek na talerz (posługując się nożem). Obok rozłożyć wiśnie.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 40


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE