Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 15 osób
Składniki
50 dag brzoskwiń z puszki
1 sztuka paczka markiz z kremem
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny
1 łyżka cukru wanilinowego
1 sztuka laska cynamonu
skórka otarta z jednej cytryny
1 łyżka masła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brzoskwinie odsącz, przełóż do garnka, zmiksuj. Następnie dodaj laskę cynamonu, pasek skórki z cytryny i zagotuj. Zdejmij z ognia i wyjmij cynamon oraz skórkę cytrynową.
- Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącego musu brzoskwiniowego, a następnie wlej do reszty musu. Wymieszaj i odstaw, żeby ostygło.
- Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem wanilinowym i połącz z musem owocowym.
- Galaretkę rozpuść w mniejszej ilości wrzątku niż podano na opakowaniu. Odstaw by stężała, a gdy zastygnie pokrój w kostkę i wrzuć do musu z brzoskwiń.
- Jednorazową formę keksówkę schłodź przez kilka minut w lodówce.Na dnie formy ułóż polane stopionym masłem rozdrobnione markizy, dociśnij. Na wierzch wylej mus z brzoskwiń i wstaw do lodówki, by zastygło.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka