Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
250 g bakalii (morele, orzechy włoskie, żurawina, rodzynki)
125 g margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka białek (ok. 7 sztuk)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pergamin
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wymieszaj z makiem i proszkiem do pieczenia.
- Margarynę rozpuść w garnku, odstaw do ostygnięcia.
- Białka ubij na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawaj stopniowo, ciągle mieszając, sypkie składniki. Na koniec dodaj rozpuszczoną margarynę i bakalie. Delikatnie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem formy keksowej. Piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: moja Kuchnia