Dzisiaj jest: Wtorek, 07.12.2021 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Piegusek z bakaliami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 250 g  bakalii (morele, orzechy włoskie, żurawina, rodzynki)
  • 125 g  margaryny
  • 1 szklanka  cukru
  • 1 szklanka  białek (ok. 7 sztuk)
  • 1 szklanka  mąki pszennej
  • 1 szklanka  maku
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • pergamin

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wymieszaj z makiem i proszkiem do pieczenia.
  2. Margarynę rozpuść w garnku, odstaw do ostygnięcia.
  3. Białka ubij na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawaj stopniowo, ciągle mieszając, sypkie składniki. Na koniec dodaj rozpuszczoną margarynę i bakalie. Delikatnie wymieszaj.
  4. Ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem formy keksowej. Piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: moja Kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE