Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 1.75 szklanek mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2/3 szklanki płynnego miodu
- 1/2 kostki masła
- 3 sztuki jajka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1.5 łyżek przyprawy do piernika
- 1.5 łyżeczek sody oczyszczonej
- 1/2 łyżki ciemnego kakao
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 sztuka słoik powideł śliwkowych do przełożenia
- 20 ml rumu
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta
- 1 opakowanie polewy czekoladowej
- lukier
- cukrowe złote perełki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawaj po jednym żółtku i łyżce miodu.
- Mąkę przesiej i wymieszaj z kakao, sodą oraz przyprawą do piernika. Porcjami wsypuj do ucieranej masy. Następnie dodaj śmietanę i orzechy, wymieszaj.Białka ubij na sztywną pianę, połącz z ciastem.
- Formę keksową wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Wylej do niej ciasto. Piecz 50-60 minut w temperaturze 165 st. C.
- Gotowe ciasto przestudź, a następnie przekrój wzdłuż na 3 równe placki. Powidła podgrzej na bardzo małym ogniu, wymieszaj z rumem i przełóż placki. Piernik obciąż deseczką, odstaw na 2-3 dni.
- Gotowy piernik oblej stopioną polewą. Na wierzchu ciasta z lukru i złotych perełek zrób choinkę.
Źródło przepisu: Smacznego!