Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Piernikowy przekładaniec z powidłami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 1.75 szklanek  mąki pszennej
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 2/3 szklanki  płynnego miodu
  • 1/2 kostki  masła
  • 3 sztuki jajka
  • 3 łyżki  kwaśnej śmietany
  • 1.5 łyżek  przyprawy do piernika
  • 1.5 łyżeczek  sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżki  ciemnego kakao
  • 4 łyżki  posiekanych orzechów włoskich
  • 1 sztuka słoik powideł śliwkowych do przełożenia
  • 20 ml  rumu
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta
  • 1 opakowanie  polewy czekoladowej
  • lukier
  • cukrowe złote perełki

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawaj po jednym żółtku i łyżce miodu.
  2. Mąkę przesiej i wymieszaj z kakao, sodą oraz przyprawą do piernika. Porcjami wsypuj do ucieranej masy. Następnie dodaj śmietanę i orzechy, wymieszaj.Białka ubij na sztywną pianę, połącz z ciastem.
  3. Formę keksową wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Wylej do niej ciasto. Piecz 50-60 minut w temperaturze 165 st. C.
  4. Gotowe ciasto przestudź, a następnie przekrój wzdłuż na 3 równe placki. Powidła podgrzej na bardzo małym ogniu, wymieszaj z rumem i przełóż placki. Piernik obciąż deseczką, odstaw na 2-3 dni.
  5. Gotowy piernik oblej stopioną polewą. Na wierzchu ciasta z lukru i złotych perełek zrób choinkę.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE