Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 25 dag cukru
- 4-5 sztuk jaj
- 25 dag margaryny
- 18 dag mąki pszennej
- 18 dag mąki ziemniaczanej
- skórka starta z 2-3 cytryn
- sok z jednej cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Składniki ciasta po kolei dodawać do miski i miksować ze sobą na jednolitą masę lub najpierw utrzeć w misce cukier i jajka, następnie dodać margarynę, skórkę, dosypać obie mąki i wlać sok z cytryny. Można dodać łyżeczkę proszku do pieczenie, ale jeśli ciasto będzie dobrze utarte lub zmiksowane - nie jest to potrzebne.
- Wysmarować formę margaryną, obsypać tartą bułką, włożyć ciasto i piec ok. 40 min.
Źródło przepisu: książka przpisy na lato