Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 16 osób
Składniki
- 200 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 80 g cukru pudru
- 1 sztuka jajko + 2 białka
- 500 g jabłek + de dekoracji
- 250 g śmietany kremówki
- 120 g startych migdałów + płatki do dekoracji
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 300 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 110 g cukru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać pokrojone na kawałki masło, 80 g cukru pudru i 1 żółtko. Składniki zagnieść. Ciasto chłodzić 30 minut.
- Jabłka obrać, oczyścić i pokroić w ćwiartki. Owoce wyłożyć do brytfanny i podlać 50 ml wody. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudzone zmiksować.
- Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i brzeg tortownicy. 3 białka ubić z 50 g cukru i wymieszać z migdałami, jabłkami i cynamonem.
- Przygotowane nadzienie przełożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec ok. 30 minut. Wypiek ostudzić.
- Z mleka, 60 g cukru i budyniu ugotować gęstą masę. Ostudzić ją i utrzeć na gładki krem. Śmietanę kremówkę ubić i wymieszać z budyniem.
- Krem wyłożyć na ostudzone ciasto i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Gdy wierzch stężeje, ciasto wyjąć z formy. Ozdobić jabłkami i migdałami.