Dzisiaj jest: Poniedziałek, 14.10.2024 Imieniny: Bernarda i Fortunaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pomarańcze w karmelowym sosie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki niewielkie pomarańcze
  • 1 sztuka filiżanka cukru
  • 125 ml  śmietany 30%
  • 1 łyżka  masła
  • 1/4 szklanki  wody
  • 3 łyżki  likieru pomarańczowego
  • 1/2 łyżeczki  soli

Sposób przyrządzania:

  1. Pomarańcze obierz ze skórki, usuń z nich błonki i schłodź w lodówce.
  2. W rondlu z grubym dnem połącz cukier z wodą - mieszaj tak, by cukier wchłonął całą wodę. Postaw na średni ogień i doprowadź do skarmelizowania cukru - zajmie to około 10 minut. Nie mieszaj - możesz poruszać rondlem, by cukier równomiernie się rozpuszczał i karmeliował.
  3. Gdy nabierze bursztynowego koloru, zdejmij rondel z ognia i wlej śmietanę. Dodaj masło i wymieszaj dokładnie, by powstał gładki i szklisty sos. Dodaj likier i sól.
  4. Schłodzone pomarańcze polej ciepłym sosem i od razu podawaj.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE