Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 4 sztuki niewielkie pomarańcze
- 1 sztuka filiżanka cukru
- 125 ml śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- 1/4 szklanki wody
- 3 łyżki likieru pomarańczowego
- 1/2 łyżeczki soli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomarańcze obierz ze skórki, usuń z nich błonki i schłodź w lodówce.
- W rondlu z grubym dnem połącz cukier z wodą - mieszaj tak, by cukier wchłonął całą wodę. Postaw na średni ogień i doprowadź do skarmelizowania cukru - zajmie to około 10 minut. Nie mieszaj - możesz poruszać rondlem, by cukier równomiernie się rozpuszczał i karmeliował.
- Gdy nabierze bursztynowego koloru, zdejmij rondel z ognia i wlej śmietanę. Dodaj masło i wymieszaj dokładnie, by powstał gładki i szklisty sos. Dodaj likier i sól.
- Schłodzone pomarańcze polej ciepłym sosem i od razu podawaj.