Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 15 - 20 osób
Składniki
- Ciasto
2 sztuki cytryny
200 g masła
480 g cukru
5 sztuk dużych jajek
270 g słodkiej śmietany 30%
2 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo
1 sztuka duży słoik powideł śliwkowych
cukier puder
papier do pieczenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Cytryny umyj, zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok.
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Miksując, dodawaj po jednym żółtku.
- Wlej śmietanę i sok z cytryn, dodaj startą skórkę cytrynową. Utrzyj.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do utartej masy. Wymieszaj.
- Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę i delikatnie dodaj ją do ciasta.
- Blachę (24cm x 24cm) wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Piecz w temperaturze 180 st. C przez 50 minut.
- Powidłowy przekładaniec: Ostudzone ciasto przekrój na 4 placki. 3 placki posmaruj powidłami i układaj jeden na drugim. Na wierzch połóż placek bez powideł i oprósz go cukrem pudrem.
Źródło przepisu: moja Kuchnia