Dzisiaj jest: Wtorek, 18.01.2022 Imieniny: Piotra i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Precelki czekoladowe


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 20 osób


Składniki

  • 100 g  masła
  • 7 łyżek  cukru
  • 1 sztuka jajo
  • 225 g  mąki pszennej
  • 1 łyżka  kakao w proszku
    Do przybrania
  • 1 łyżka  masła
  • 100 g  czekolady deserowej
  • cukier puder (do posypania)

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować cienko masłem blachę do pieczenia. W dużej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i starannie wymieszać.
  2. Przesiać mąkę i kakao w proszku, dokładnie utrzeć na gładką masę. Wyrobić rękami miękkie ciasto. Schładzać przez 15 minut.
  3. Kawałeczki ciasta rolować w palcach, aż powstaną wałeczki długości 10 cm i grubości 5 mm. Zaplatać precelki: najpierw robi się kółko, następnie zawija się końce tak, by przypominały literę ,,B".
  4. Ułożyć precelki na przygotowanej blasze, pozostawiając miejsce do wyrośnięcia.
  5. Piec prze 8-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st. C. Zostawić na blasze na kilka minut do ostygnięcia i przełożyć na metalową kratkę.
  6. W misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą roztopić masło z czekoladą, cały czas mieszając.
  7. Zanurzać połowę precelka w czekoladzie i odczekać chwilę, aż nadmiar czekolady spłynie do miski. Odkładać precelki na arkusz pergaminu, aby czekolada stężała.
  8. Przed podaniem posypać cukrem pudrem część precli niepokrytą czekoladą.
Smacznego !


Źródło przepisu: Książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 50


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE