Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 20 osób
Składniki
100 g masła
7 łyżek cukru
1 sztuka jajo
225 g mąki pszennej
1 łyżka kakao w proszku
- Do przybrania
1 łyżka masła
100 g czekolady deserowej
cukier puder (do posypania)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Posmarować cienko masłem blachę do pieczenia. W dużej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i starannie wymieszać.
- Przesiać mąkę i kakao w proszku, dokładnie utrzeć na gładką masę. Wyrobić rękami miękkie ciasto. Schładzać przez 15 minut.
- Kawałeczki ciasta rolować w palcach, aż powstaną wałeczki długości 10 cm i grubości 5 mm. Zaplatać precelki: najpierw robi się kółko, następnie zawija się końce tak, by przypominały literę ,,B".
- Ułożyć precelki na przygotowanej blasze, pozostawiając miejsce do wyrośnięcia.
- Piec prze 8-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st. C. Zostawić na blasze na kilka minut do ostygnięcia i przełożyć na metalową kratkę.
- W misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą roztopić masło z czekoladą, cały czas mieszając.
- Zanurzać połowę precelka w czekoladzie i odczekać chwilę, aż nadmiar czekolady spłynie do miski. Odkładać precelki na arkusz pergaminu, aby czekolada stężała.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem część precli niepokrytą czekoladą.
Źródło przepisu: Książka kucharska