Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 15 osób
Składniki
- Ciasto
5 sztuk jajek
10 łyżek mąki pszennej
8 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
- Masa owocowa
200 ml mleka
4 łyżeczki żelatyny
450 g jogurtu o smaku gruszkowym
1 sztuka melon
- Dodatkowo
1 łyżka cukru pudru
sok z cytryny
tarta czekolada do dekoracji
tłuszcz i mąka pszenna do blachy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Jajka ubij z cukrem. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Blachę wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką pszenną. Do tak przygotowanej formy włóż ciasto. Piecz 25 minut w temperaturze 180 st. C.
- Masa owocowa: Melon obierz, usuń pestki i pokrój na paseczki. Żelatynę rozpuść w 5 łyżkach gorącej wody. Jogurt wymieszaj z mlekiem, 1/3 melona i żelatyną. Zmiksuj.
- Przysmak melonowy: Ciasto przekrój na dwa placki. Nasącz ciasto sokiem z cytryny wymieszanym z cukrem pudrem. Na pierwszy placek wyłóż 3/4 masy owocowej. Wciśnij w nią połowę pozostałych kawałków melona. Następnie połóż drugi placek. Wierzch ciasta posmaruj resztą masy i udekoruj pozostałymi kawałkami melona.
- Ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem posyp startą czekoladą.
Źródło przepisu: moja Kuchnia