Dzisiaj jest: Środa, 19.01.2022 Imieniny: Henryka i Mariusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Przysmak melonowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 15 osób


Składniki

    Ciasto
  • 5 sztuk jajek
  • 10 łyżek  mąki pszennej
  • 8 łyżek  cukru
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka  cukru wanilinowego
    Masa owocowa
  • 200 ml  mleka
  • 4 łyżeczki  żelatyny
  • 450 g  jogurtu o smaku gruszkowym
  • 1 sztuka melon
    Dodatkowo
  • 1 łyżka  cukru pudru
  • sok z cytryny
  • tarta czekolada do dekoracji
  • tłuszcz i mąka pszenna do blachy

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Jajka ubij z cukrem. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Blachę wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką pszenną. Do tak przygotowanej formy włóż ciasto. Piecz 25 minut w temperaturze 180 st. C.
  2. Masa owocowa: Melon obierz, usuń pestki i pokrój na paseczki. Żelatynę rozpuść w 5 łyżkach gorącej wody. Jogurt wymieszaj z mlekiem, 1/3 melona i żelatyną. Zmiksuj.
  3. Przysmak melonowy: Ciasto przekrój na dwa placki. Nasącz ciasto sokiem z cytryny wymieszanym z cukrem pudrem. Na pierwszy placek wyłóż 3/4 masy owocowej. Wciśnij w nią połowę pozostałych kawałków melona. Następnie połóż drugi placek. Wierzch ciasta posmaruj resztą masy i udekoruj pozostałymi kawałkami melona.
  4. Ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem posyp startą czekoladą.
Smacznego!


Źródło przepisu: moja Kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE