Dzisiaj jest: Czwartek, 04.06.2020 Imieniny: Karola i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Pudding czekoladowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

angielska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 300 ml  mleka
  • 75 g  czekolady deserowej
  • 1/2 łyżeczki  esencji waniliowej
  • 100 g  cukru
  • 100 g  masła
  • 150 g  mąki pszennej
  • 1 sztuka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki  kakao w proszku
  • cukier puder (do posypania)
    Sos czekoladowy
  • 3 łyżki  kakao w proszku
  • 4 łyżki  brązowego cukru
  • 300 ml  wrzącej wody

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować cienko tłuszczem żaroodporne naczynie o pojemności 850 ml.
  2. Do rondla wlać mleko. Połamać czekoladę na kawałki i wsypać do mleka. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż czekolada się roztopi. Lekko schłodzić. Dolać esencję waniliową i wymieszać.
  3. W misce utrzeć masło z cukrem na puszysta masę. Przesiać mąkę i kakao w proszku, wymieszać. Wlać mleko z czekoladą, wszystko utrzeć na gładką masę, najlepiej elektrycznym mikserem ręcznym. Przelać ciasto do przygotowanego naczynia.
  4. Aby przyrządzić sos, należy wymieszać w misce cukier z kakao w proszku. Wlać trochę wrzątku i mieszać, aż powstanie gładka masa. Dolać pozostałą wodę i wymieszać. Polać sosem surowy pudding, nie mieszając sosu z ciastem.
  5. Postawić naczynie żaroodporne na blasze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 40 minut albo do chwili, gdy pudding jest suchy i ugina się przy dotykaniu. Pozostawić na 5 minut i tuż przed podaniem oprószyć cukier pudrem.
Smacznego !


Źródło przepisu: Książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE