Przygotowanie:
Kuchnia:
angielska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 300 ml mleka
- 75 g czekolady deserowej
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 1 sztuka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao w proszku
- cukier puder (do posypania)
- Sos czekoladowy
- 3 łyżki kakao w proszku
- 4 łyżki brązowego cukru
- 300 ml wrzącej wody
|
|
Sposób przyrządzania:
- Posmarować cienko tłuszczem żaroodporne naczynie o pojemności 850 ml.
- Do rondla wlać mleko. Połamać czekoladę na kawałki i wsypać do mleka. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż czekolada się roztopi. Lekko schłodzić. Dolać esencję waniliową i wymieszać.
- W misce utrzeć masło z cukrem na puszysta masę. Przesiać mąkę i kakao w proszku, wymieszać. Wlać mleko z czekoladą, wszystko utrzeć na gładką masę, najlepiej elektrycznym mikserem ręcznym. Przelać ciasto do przygotowanego naczynia.
- Aby przyrządzić sos, należy wymieszać w misce cukier z kakao w proszku. Wlać trochę wrzątku i mieszać, aż powstanie gładka masa. Dolać pozostałą wodę i wymieszać. Polać sosem surowy pudding, nie mieszając sosu z ciastem.
- Postawić naczynie żaroodporne na blasze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 40 minut albo do chwili, gdy pudding jest suchy i ugina się przy dotykaniu. Pozostawić na 5 minut i tuż przed podaniem oprószyć cukier pudrem.
Źródło przepisu: Książka kucharska