Przygotowanie:
Kuchnia:
angielska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
225 g świeżych lub mrożonych malin (rozmrożonych)
2 sztuki jabłka (antonówki lub renety)
4 łyżki dżemu malinowego bez pestek
2 łyżki czerwonego porto (według uznania)
- Biszkopt
4 łyżki miękkiej margaryny
4 łyżki cukru
75 g przesianej mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g startej białej czekolady
1 sztuka jajko
2 łyżki mleka
- Wytrawny sos czekoladowy
85 g czekolady deserowej
100 ml śmietany 18%
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na grube plastry. Ułożyć jabłka i maliny w płytkim naczyniu żaroodpornym o pojemności 1,2 litra.
- Do rondla włożyć dżem, dolać porto i podgrzewać na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos wylać na owoce.
- Do miski wrzucić wszystkie składniki biszkopta i ubić na gładką masę.
- Wylać ciasto na owoce i wyrównać wierzch. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 40-45 minut albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotykaniu.
- Przygotować sos: połamać czekoladę na małe kawałki i przełożyć do rondla o grubym dnie. Wlać śmietanę i gotować na małym ogniu, mieszając, aż powstanie gładki sos. Pudding podawać na ciepło z gorącym sosem.
- PROPOZYCJA: Do ciasta można dodać czekoladę deserową oraz wykorzystać przekrojone na pół morele, likier brzoskwiniowy i dżem morelowy.
Źródło przepisu: Książka kucharska