Przygotowanie:
Kuchnia:
angielska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
150 g miękkiej margaryny
150 g mąki pszennej
1 sztuka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g płynnego miodu
3 sztuki jajka
25 g kakao w proszku
- Sos toffi
100 g czekolady deserowej
125 ml mleka skondensowanego
4 łyżki śmietanki kremówki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Posmarować cienko tłuszczem okrągłą formę do puddingów o pojemności 1,2 litra.
- Do miski włożyć składniki ciasta i ubijać, aż powstanie gładka masa.
- Przełożyć do przygotowanej formy i wygładzić wierzch. Przykryć krążkiem wyciętym z pergaminu i nałożyć kwadrat z folii, robiąc na środku zakładkę. Gotować na parze przez 1 1/2-2 godzin, aż pudding się ugotuje i lekko ugina się przy dotknięciu.
- Aby przyrządzić sos, należy połamać czekoladę na cząstki i wsypać do rondla razem z mlekiem skondensowanym. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się roztopi.
- Zdjąć rondel z ognia, wlać śmietanę i dokładnie wymieszać.
- Pudding przed podaniem należy wyłożyć na talerz i polać gorącym sosem toffi. Resztę sosu podać oddzielnie.
Źródło przepisu: Książka kucharska