Dzisiaj jest: Sobota, 25.09.2021 Imieniny: Aurelii i Ładysława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Pudding z sosem toffi


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

angielska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 150 g  miękkiej margaryny
  • 150 g  mąki pszennej
  • 1 sztuka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g  płynnego miodu
  • 3 sztuki jajka
  • 25 g  kakao w proszku
    Sos toffi
  • 100 g  czekolady deserowej
  • 125 ml  mleka skondensowanego
  • 4 łyżki  śmietanki kremówki

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować cienko tłuszczem okrągłą formę do puddingów o pojemności 1,2 litra.
  2. Do miski włożyć składniki ciasta i ubijać, aż powstanie gładka masa.
  3. Przełożyć do przygotowanej formy i wygładzić wierzch. Przykryć krążkiem wyciętym z pergaminu i nałożyć kwadrat z folii, robiąc na środku zakładkę. Gotować na parze przez 1 1/2-2 godzin, aż pudding się ugotuje i lekko ugina się przy dotknięciu.
  4. Aby przyrządzić sos, należy połamać czekoladę na cząstki i wsypać do rondla razem z mlekiem skondensowanym. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się roztopi.
  5. Zdjąć rondel z ognia, wlać śmietanę i dokładnie wymieszać.
  6. Pudding przed podaniem należy wyłożyć na talerz i polać gorącym sosem toffi. Resztę sosu podać oddzielnie.
Smacznego !


Źródło przepisu: Książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 50


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE