Przygotowanie:
Kuchnia:
angielska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 100 g miękkiej margaryny
- 100 g przesianej mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 sztuki jajka
- 100 g cukru
- 25 g kakao w proszku
- 25 g czekolady deserowej
- 50 g kandyzowanego imbiru
- Budyń czekoladowy
- 2 sztuki żółtka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 300 ml mleka
- 100 g połamanej na kawałki czekolady deserowej
- cukier puder (do posypania)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Posmarować tłuszczem 4 foremki do puddingu. W misce utrzeć na gładka masę margarynę, cukier, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i kakao. Posiekać czekoladę oraz imbir, dodać do masy i starannie wymieszać.
- Przełożyć masę do foremek i wygładzić. Ciasto powinno dochodzić do 3/4 wysokości foremek. Przykryć foremki pergaminowymi krążkami i kawałkami aluminiowej folii z zakładką. Gotować na parze przez 45 minut, aż puddingi będą się uginać przy dotykaniu.
- Przygotować budyń: w misce utrzec na gładką masę żółtka z cukrem i maką kukurydzianą. W rondlu doprowadzić mleko do wrzenia, wlać do żółtek z cukrem. Przelać masę do rondla i gotować na małym ogniu, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdjąc z ognia, dodać czekoladę i mieszać, aż czekolada się roztopi.
- Wyjąć foremki z garnka. Przesunąć ostrzem noża wewnątrz każdej foremki i wyjąć puddingi na talerze. Posypać cukrem pudrem i polać budyniem, czekoladowym. Resztę budyniu podać w misce.
Źródło przepisu: Książka kucharska