Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 9 - 10 osób
Składniki
- Ciasto
100 g miękkiego masła
10 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 sztuki jajka
0.8 szklanki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa serowa
150 g masła
4 sztuki jajka
2/3 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
750 g twarogu
10 łyżek mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo
500 g rabarbaru
cukier puder
wiórki ze skórki cytryny
masło do wysmarowania blachy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ciągle ucierając dodaj jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Formę posmaruj masłem, wlej do niej ciasto. Piecz około 20 minut w 180 st. C.
- 150 g masła utrzyj z cukrem i żółtkami.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Do utartego masła dodaj twaróg, mąkę ziemniaczaną i pianę z białek. Delikatnie wymieszaj.
- Rabarbar umyj, osusz, pokrój w kostkę i posyp 2 łyżkami cukru pudru. Odstaw.
- Na podpieczone ciasto wyłóż masę twarogową, a na niej ułóż kawałki rabarbaru. Piecz 50 minut w temperaturze 160 st. C.
- Upieczone ciasto udekoruj cukrem pudrem i wiórkami ze skórki cytryny.
Źródło przepisu: moja Kuchnia