Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 20 - 24 osób
Składniki
1/2 kostki margaryny
2.5 dag drożdży
1/8 szklanki ciepłego mleka
4 łyżeczki cukru
1.5 szklanek mąki
1 sztuka jajko
sól
marmolada
krem czekoladowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Margarynę zagrzej, by była miękka (ale nie płynna).
- Drożdże pokrusz do mleka. Dodaj cukier i wymieszaj do momentu, aż składniki się połączą.
- Mąkę wsyp do miski. Dodaj szczyptę soli, margarynę, jajko i rozczyn z drożdży. Mieszaj łyżką, aż składniki się połączą. Przykryj miskę i wstaw na godzinę do lodówki.
- Ciasto podziel na pół i rozwałkuj. Z każdej połówki wytnij 12 trójkątów. Weź jeden trójkąt i na środek wyłóż marmoladę lub krem czekoladowy. Zwiń trójkąt w rogalik i posmaruj go mlekiem. Kontynuuj do wyczerpania składników.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej przygotowane rogaliki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15 minut. Ostudź i udekoruj polewą czekoladową.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka