Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 8 osób
Składniki
- Ciasto
250 g margaryny
3 sztuki czubate szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 sztuki jajka
20 g drożdży
1 szczypta soli
- Masa makowa
100 g margaryny
150 g zmielonego maku
1 szklanka mleka
1/2 szklanki miodu
1 sztuka jajko
1/2 szklanki cukru
300 g bakalii (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Do miski pokrusz drożdże. Dodaj po łyżce cukru i mąki oraz odrobinę letniego mleka (rozczyn ma mieć gęstość śmietany). Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
- Do miski wsyp mąkę. Dodaj pozostały cukier, sól, miękką margarynę i jajka. Wlej rozczyn i resztę mleka. Zmiksuj.
- Ciasto przełóż na oprószony mąką blat, zagnieć. Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na 2 godziny do lodówki.
- Masa makowa: Mak zalej gorącym mlekiem, odstaw na chwilę. Następnie dodaj miód i margarynę. Gotuj przez chwilę na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Jajko utrzyj z cukrem, wymieszaj z gorącą masą makową. Odstaw do przestygnięcia. Następnie dodaj bakalie i wymieszaj.
- Rogaliki z makiem: Ciasto wyjmij z lodówki, ponownie zagnieć i podziel na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkuj na okrągły placek i pokrój go na 8 trójkątów.
- Na każdym trójkącie połóż łyżkę masy makowej i zwiń go tworząc rogalik. Gotowe rogaliki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20-30 minut w temperaturze 170 st. C.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza