Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 14 osób
Składniki
4 sztuki jajka
2/3 szklanki cukru
8 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
10 dag orzechów laskowych
20 dag kremu nugatowego
50 dag śmietankowego twarożku lub serka mascarpone
1/2 szklanki śmietany kremówki
1 łyżka kakao
1 szczypta soli
cukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Orzechy zmiel lub drobniutko posiekaj. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka wymieszaj ze szczyptą soli i ubij na sztywną pianę, powoli dosypując 1/2 szklanki cukru i cukier waniliowy. Pianę z białek połącz z żółtkami. Dodaj obydwa rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz orzechami.
- Ciasto cienko rozsmaruj na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15-20 minut w temperaturze 200 st. C.
- Po upieczeniu ciasto przełóż na ściereczkę, usuń papier i ciasno zwiń.
- Śmietanę ubij z pozostałym cukrem i wymieszaj z kakao. Krem nugatowy utrzyj na gładko z twarożkiem śmietankowym. Delikatnie połącz z ubitą śmietaną.
- Ciasto rozwiń. Rozsmaruj na nim 2/3 kremu i ponownie zwiń w roladę. Wierzch ciasta posmaruj resztą kremu. Trzonkiem łyżeczki zrób na nim dekoracyjne paski. Roladę wstaw na minimum 4 godziny do lodówki.
Źródło przepisu: Smacznego!