Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 14 osób
Składniki
- 4 sztuki jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 8 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 10 dag orzechów laskowych
- 20 dag kremu nugatowego
- 50 dag śmietankowego twarożku lub serka mascarpone
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżka kakao
- 1 szczypta soli
- cukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Orzechy zmiel lub drobniutko posiekaj. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka wymieszaj ze szczyptą soli i ubij na sztywną pianę, powoli dosypując 1/2 szklanki cukru i cukier waniliowy. Pianę z białek połącz z żółtkami. Dodaj obydwa rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz orzechami.
- Ciasto cienko rozsmaruj na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15-20 minut w temperaturze 200 st. C.
- Po upieczeniu ciasto przełóż na ściereczkę, usuń papier i ciasno zwiń.
- Śmietanę ubij z pozostałym cukrem i wymieszaj z kakao. Krem nugatowy utrzyj na gładko z twarożkiem śmietankowym. Delikatnie połącz z ubitą śmietaną.
- Ciasto rozwiń. Rozsmaruj na nim 2/3 kremu i ponownie zwiń w roladę. Wierzch ciasta posmaruj resztą kremu. Trzonkiem łyżeczki zrób na nim dekoracyjne paski. Roladę wstaw na minimum 4 godziny do lodówki.
Źródło przepisu: Smacznego!