Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- Ciasto drożdżowe
- 1.5 szklanek mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 1 sztuka jajko
- 50 g masła
- 10 g drożdży
- 1 sztuka opak cukru wanilinowego (16 g)
- 1 szczypta soli
- Farsz
- 400 g gotowej masy makowej
- 2 łyżki kaszy manny
- 100 g bakalii
- 1 sztuka jajko
- Dodatkowo
- papier do pieczenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto drożdżowe: W miseczce rozkrusz drożdże. Dodaj po łyżce cukru i mąki oraz tyle letniego mleka, by rozczyn w konsystencji był podobny do śmietany. Wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do miski wsyp resztę mąki, cukier wanilinowy, cukier i sól, dodaj jajko. Wlej rozczyn i resztę mleka, zmiksuj. Następnie dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Zagniataj, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Całość przykryj, i odstaw w ciepłe miejsce by podrosło.
- Farsz: Jajko roztrzep, wymieszaj z pokrojonymi bakaliami. Dodaj do masy makowej razem z kaszą, wymieszaj.
- Rolada makowa z bakaliami: Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkuj je na papierze do pieczenia na prostokątny placek. Na cieście rozsmaruj masę makową, a następnie zwiń ciasto w roladę. Ciasto przełóż razem z papierem do foremki o wymiarach 10x27 cm, ponownie odstaw do wyrośnięcia. Piecz 40 minut w temperaturze 160 st. C.
Źródło przepisu: moja Kuchnia