Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- Ciasto
3 sztuki jajka
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masło
- Krem malinowy
250 g twarogu na sernik
75 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki żelatyny
300 g malin
250 ml śmietany kremówki
- Dodatkowo
cukier puder
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Żółtka oddziel od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj, aż cukier się rozpuści. Ciągle ubijając wbijaj po jednym żółtku. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj razem i przesiej. Dodawaj powoli do białek i delikatnie mieszaj do połączenia składników.
- Blachę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną formę wylej ciasto. Piecz 12 - 15 minut w temperaturze 180 st. C. Upieczone ciasto wyjmij na czystą ściereczkę i niezbyt ściśle zwiń razem ze ściereczką w rulon. Pozostaw do ostygnięcia.
- Krem malinowy: Twaróg włóż do miski. Wsyp cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Wymieszaj na jednolitą masę. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach ciepłej wody i dodaj do twarogu. Wymieszaj. Dodaj umyte i osuszone maliny. Ponownie wymieszaj. Śmietanę ubij na sztywno i dodaj do masy twarogowej. Wymieszaj na jednolitą masę.
- Rolada: Ciasto delikatnie odwiń ze ściereczki, posmaruj kremem z malinami i ponownie zawiń w rulon. Wierzch rolady posyp cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce, by krem stężał.