Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 osób
Składniki
- 4 sztuki jajka,
- 4 łyżki cukru,
- 4 łyżki kakao,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 20 dag kwaśnej śmietany,
- 1 sztuka torebka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka śmietan-fixu,
- 10 sztuk śliwek,
- wiórki kokosowe,
- 1/4 łyżeczki fioletowego barwnika spożywczego.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żółtka połączyć z 3 łyżkami cukru. Białka i pozostały cukier ubić na sztywną pianę. Obie masy delikatnie połączyć i dodać przesiane kakao.
- Masę rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć 1 łyżką cukru pudru i piec w 180 stopniach przez około 8 minut.
- Jeszcze ciepły biszkopt zwinąć w roladę i schłodzić.
- Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i pozostałym cukrem pudrem. Dodać śmietan-fix.
- Śliwki pokroić.
- Biszkopt rozłożyć i posmarować 2/3 nadzienia. Dodać śliwki i zwinąć.
- Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Wilgotnymi rękami wymieszać wiórki kokosowe z barwnikiem. Posmarować roladę pozostałym kremem i obtoczyć w wiórkach.