Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 sztuki jabłka z czerwoną skórką
- cukier puder
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- cynamon
- 1 sztuka jajko
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka umyj, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie półplasterki.
- Kwasek cytrynowy rozpuść w 0,5 l wrzątku. Włóż pokrojone jabłka, aby nieco zmiękły. Odcedź i ostudź.
- Ciasto zwiń w rulon i pokrój w 1,5 cm plastry. Paski ciasta rozwijaj, oprószaj cukrem i cynamonem (zostaw wolne 2-cm końce). Na cieście układaj plasterki jabłek, w taki sposób by lekko na siebie zachodziły, a część ze skórką wystawała 1,5 cm nad górny brzeg ciasta. Zwijaj dość luźno w ruloniki. Smaruj rozkłóconym jajkiem.
- Piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: przyślij przepis!