Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- 225 g herbatników z groszkami czekoladowymi
- 4 łyżki masła
- 350 g tłustego twarożku
- 75 g cukru
- 50 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki likieru kokosowego
- 2 sztuki dojrzałe banany
- 125 g czekolady deserowej
- 1 opakowanie żelatyny
- 3 łyżki wody
- 150 ml śmietanki kremówki
- Do przybrania
- 1 sztuka banan
- sok z cytryny
- nieco stopionej czekolady deserowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Herbatniki włożyć do plastikowej torebki i pokruszyć wałkiem do ciasta. Przesypać do miski. Roztopić masło, wlać do herbatników i starannie wymieszać. Nasączone herbatniki przesypać do tortownicy o średnicy 20 cm, docisnąć do dna oraz brzegów.
- W misce utrzeć ser z cukrem. Dodać wiórki kokosowe i likier, starannie wymieszać. Rozgnieść banany na miazgę, dołożyć do masy i wymieszać. Roztopić czekoladę, wlać do masy i starannie ubić.
- W misce zalać żelatynę wodą i na chwilę odstawić, żeby napęczniała. Ustawić miskę nad rondlem z wrzątkiem i mieszać żelatynę, aż całkowicie się rozpuści. Dolać do masy czekoladowej i wymieszać. Ubić śmietankę, przełożyć do masy i starannie wymieszać. Przełożyć masę na warstwę herbatników i schładzać, aż się zsiądzie.
- Przed podaniem wyłożyć sernik na talerz. Banan pokroić na plasterki, zanurzyć w sosie z cytryny, żeby nie ściemniał i ułożyć wokół brzegu ciasta. Polać stopioną czekoladą i pozostawić, aby stężała.
Źródło przepisu: Książka kucharska