Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 osób
Składniki
- 130 g pełnoziarnistych ciastek
- 40 g masła
- 800 g sera twarogowego na sernik
- 200 g cukru
- 40 g cukru waniliowego
- 4 sztuki jajka
- 1 szklanka śmietany 30%
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 450 g chałwy o smaku waniliowym
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciastka rozdrobnić blenderem na piasek (można umieścić w woreczku foliowym i rozwałkować). Masło rozpuścić, przestudzić, po czym wlać do pokruszonych ciastek. Wymieszać.Tak przygotowaną masę wyłożyć na dno tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, a następnie wyrównać i docisnąć.
- Ser zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Cały czas ucierając, wbijać kolejno jajka i dodawać połowę śmietany. 300 g chałwy rozdrobnić widelcem lub pokruszyć palcami i połączyć z masą serową. Całość wylać na ciasteczkowy spód i wyrównać.
- Sernik piec przez 45-60 minut w temperaturze 180 stopni w kąpieli wodnej (formę z wypiekiem wstawić do większej brytfanki lub blachy wypełnionej do połowy wysokości gorącą wodą). Upieczony sernik odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować polewę. Resztę chałwy rozdrobnić do miski. W rondelku zagotować pozostałą śmietanę, dodać rozdrobnioną chałwę i cały czas mieszając podgrzewać do połączenia składników. Gdy polewa zgęstnieje, zdjąć ją z ognia, ostudzić, wyłożyć na cieście i wyrównać. Wypiek można też ozdobić polewą czekoladową. Przed podaniem sernik chłodzić przez kilka godzin.