Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Spód
- 225 g prażonych płatków owsianych
- 50 g podpieczonych i posiekanych orzechów laskowych
- 4 łyżki masła
- 25 g czekolady deserowej
- Masa
- 350 g pełnotłustego sera
- 7 łyżek cukru
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 300 ml śmietanki kremówki
- 1 sztuka paczka żelatyny
- 3 łyżki wody
- 175 g stopionej czekolady deserowej
- 175 g stopionej białej czekolady
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wsypać płatki owsiane do torebki i pokruszyć wałkiem. Przesypać do miski i wymieszać z podpieczonymi, posiekanymi orzechami laskowymi.
- Roztopić masło i czekoladę w rondlu, podgrzewając je na małym ogniu. Przelać do płatków i wymieszać.
- Przełożyć masę do tortownicy o średnicy 20 cm i słoikiem mocno sprasować masę na spodzie tortownicy.
- Drewnianą łyżką utrzeć ser z cukrem na gładką masę. Dodać jogurt i wymieszać. Ubić śmietankę, dodać do masy i wymieszać. Do żaroodpornej miski wlać wodę, wsypać żelatynę i poczekać, aż napęcznieje. Umieścić miskę nad rondlem z gorącą wodą i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Przelać do masy i wymieszać.
- Podzielić masę serową na pół. Do jednej części wlać stopioną czekoladę deserową i utrzeć. Do drugiej przelać stopioną białą czekoladę i utrzeć.
- Wykładać masę na przemian na spód z płatków. Czubkiem noża delikatnie przemieszać warstwy, aby otrzymać efekt marmurku. Wygładzić wierzch, schłodzić sernik przynajmniej przez 2 godziny przed podaniem.
Źródło przepisu: Książka kucharska