Dzisiaj jest: Piątek, 29.05.2020 Imieniny: Teodozji i Magdaleny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Sernik wawelski


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 15 osób


Składniki

    Ciasto
  • 200 g  masła
  • 2 szklanki  mąki pszennej (czubate)
  • 4 łyżki  cukru pudru
  • 1 sztuka żółtko
  • 2 łyżki  śmietany 18 %
  • 1 szczypta  soli
    Masa serowa
  • 800 g  twarogu
  • 100 g  masła
  • 1 szklanka  cukru pudru (czubata)
  • 8 sztuk jajek
  • 1 łyżka  cukru wanilinowego
  • 50 g  rodzynek
    Dodatkowo
  • tłuszcz do wysmarowania blachy

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier i sól, wymieszaj. Dodaj pokrojone masło, posiekaj. Dodaj żółtko, śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Masa serowa: Ser zmiel, przetrzyj przez sito. Masło utrzyj na puszysty krem, dodając kolejno żółtka, cukier puder, cukier wanilinowy i małymi porcjami ser.
  3. Białka ubij na sztywną pianę, wyłóż na masę twarogową. Dodaj opłukane, wysuszone rodzynki. Delikatnie wymieszaj.
  4. Sernik wawelski: Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj. Blachę wysmaruj tłuszczem i wylep połową ciasta. Na wierzch wyłóż masę serową. Na ser wyłóż uformowane z reszty ciasta wałeczki. Piecz 60 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE