Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 15 osób
Składniki
- Ciasto
- 200 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej (czubate)
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 sztuka żółtko
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 szczypta soli
- Masa serowa
- 800 g twarogu
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru pudru (czubata)
- 8 sztuk jajek
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 50 g rodzynek
- Dodatkowo
- tłuszcz do wysmarowania blachy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier i sól, wymieszaj. Dodaj pokrojone masło, posiekaj. Dodaj żółtko, śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
- Masa serowa: Ser zmiel, przetrzyj przez sito. Masło utrzyj na puszysty krem, dodając kolejno żółtka, cukier puder, cukier wanilinowy i małymi porcjami ser.
- Białka ubij na sztywną pianę, wyłóż na masę twarogową. Dodaj opłukane, wysuszone rodzynki. Delikatnie wymieszaj.
- Sernik wawelski: Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj. Blachę wysmaruj tłuszczem i wylep połową ciasta. Na wierzch wyłóż masę serową. Na ser wyłóż uformowane z reszty ciasta wałeczki. Piecz 60 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: moja Kuchnia