Dzisiaj jest: Wtorek, 26.05.2020 Imieniny: Filipa i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Sernik wiedeński na kruchym spodzie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

Składniki

    Na spód
  • 1.5 szklanek  mąki pszennej
  • 1/2 kostki  masła
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 1 sztuka jajko
  • 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • sól
    Na masę serową
  • 1 kostka  masła
  • 1 kg  mielonego twarogu
  • 6 sztuk jajek
  • 30 dag  cukru pudru
  • 1 sztuka torebka cukru waniliowego
  • 1 sztuka torebka budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie  polewy czekoladowej
  • zrumienione płatki migdałowe do dekoracji
  • melisa do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Wyrobienie spodu. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez stolnicę. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło oraz szczyptę soli. Składniki siekaj nożem, a kiedy powstaną grudki dodaj cukier puder oraz jajko i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i schładzaj 30 minut. Tortownicę wyłóż pergaminem.
  2. Wyrobienie masy serowej. Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Żółtka, cukier puder, cukier waniliowy oraz masło utrzyj na puszystą, jasną masę. Stale ucierając, dodawaj małe porcje twarogu. Wsyp proszek budyniowy. Dołóż pianę ubitą z białek, wymieszaj.
  3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Plackiem wylep dno tortownicy. Gęsto ponakłuwaj widelcem. Nałóż masę serową. Ciasto piecz ok. 75 minut w temperaturze 175 stopni.
  4. Gotowe ciasto pozostaw jeszcze 15 minut w wyłączonym piekarniku przy lekko uchylownych drzwiczkach. Potem wyjmij i wystudź. Zimny sernik polej paseczkiemi stopionej masy czekoladowej i posyp płatkami migdałowymi. Przed podaniem udekoruj listkami melisy.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Nina

Posty : 23

Przepisy: 54


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE