Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
Składniki
- Na spód
1.5 szklanek mąki pszennej
1/2 kostki masła
2 łyżki cukru pudru
1 sztuka jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
- Na masę serową
1 kostka masła
1 kg mielonego twarogu
6 sztuk jajek
30 dag cukru pudru
1 sztuka torebka cukru waniliowego
1 sztuka torebka budyniu waniliowego
1 opakowanie polewy czekoladowej
zrumienione płatki migdałowe do dekoracji
melisa do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wyrobienie spodu. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez stolnicę. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło oraz szczyptę soli. Składniki siekaj nożem, a kiedy powstaną grudki dodaj cukier puder oraz jajko i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i schładzaj 30 minut. Tortownicę wyłóż pergaminem.
- Wyrobienie masy serowej. Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Żółtka, cukier puder, cukier waniliowy oraz masło utrzyj na puszystą, jasną masę. Stale ucierając, dodawaj małe porcje twarogu. Wsyp proszek budyniowy. Dołóż pianę ubitą z białek, wymieszaj.
- Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Plackiem wylep dno tortownicy. Gęsto ponakłuwaj widelcem. Nałóż masę serową. Ciasto piecz ok. 75 minut w temperaturze 175 stopni.
- Gotowe ciasto pozostaw jeszcze 15 minut w wyłączonym piekarniku przy lekko uchylownych drzwiczkach. Potem wyjmij i wystudź. Zimny sernik polej paseczkiemi stopionej masy czekoladowej i posyp płatkami migdałowymi. Przed podaniem udekoruj listkami melisy.