Dzisiaj jest: Czwartek, 09.12.2021 Imieniny: Wiesławy i Leokadii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Seromak


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 100 g  margaryny
  • 12 łyżek  cukru pudru
  • 1 szklanka  mąki pszennej
  • 1 sztuka żółtko
    Masa makowa
  • 900 g  gotowej masy makowej
  • 2 sztuki jajka
  • 180 g  cukru
  • 3 sztuki czubate łyżki kaszy manny
    Masa serowa
  • 150 g  margaryny
  • 1 kg  sera białego
  • 1 sztuka czubata szklanka cukru
  • 4 sztuki jajka
  • 1 opakowanie  budyniu waniliowego
  • 1 łyżka  mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo
  • papier do pieczenia

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj mikserem, a następnie zagnieć formując kulę. Prostokątną blachę o wymiarach 22x28 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylep dno przygotowanym ciastem. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.
  2. Masa makowa: Jajka ubij z cukrem. Dodaj mak i kaszę manną. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Masa serowa: Jajka ubij z cukrem. Dodaj trzykrotnie zmielony ser, miękką margarynę, budyń i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Seromak: Na podpieczony kruchy spód wyłóż masę makową i rozprowadź równomiernie. Na wierzch wyłóż masę serową. Piecz 60 minut w temperaturze 180 st. C, a następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz jeszcze 10 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE