Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
100 g margaryny
12 łyżek cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
1 sztuka żółtko
- Masa makowa
900 g gotowej masy makowej
2 sztuki jajka
180 g cukru
3 sztuki czubate łyżki kaszy manny
- Masa serowa
150 g margaryny
1 kg sera białego
1 sztuka czubata szklanka cukru
4 sztuki jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo
papier do pieczenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj mikserem, a następnie zagnieć formując kulę. Prostokątną blachę o wymiarach 22x28 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylep dno przygotowanym ciastem. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.
- Masa makowa: Jajka ubij z cukrem. Dodaj mak i kaszę manną. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Masa serowa: Jajka ubij z cukrem. Dodaj trzykrotnie zmielony ser, miękką margarynę, budyń i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Seromak: Na podpieczony kruchy spód wyłóż masę makową i rozprowadź równomiernie. Na wierzch wyłóż masę serową. Piecz 60 minut w temperaturze 180 st. C, a następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz jeszcze 10 minut.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza