Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 6 osób
Składniki
- Suflet
- 4 sztuki jajka
- 10 dag cukru
- 200 g serka homogenizowanego
- 1 sztuka laska wanilii
- 2 łyżki rumu
- skórka z 1/2 cytryny
- sól
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka masła
- Mus morelowy
- 50 dag moreli
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 1/2 sztuki laski cynamonu
- 2 sztuki goździki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Morele umyć, osuszyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Do garnka wlać wino, wrzucić morele, cynamon i goździki. Dusić 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Zmiksować.
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić za szczyptą soli na sztywną pianę.
- Żółtka utrzeć z cukrem. Do żółtek dodać serek homogenizowany, miąższ z laski wanilii, rum i skórkę z cytryny.Wymieszać.
- Foremki wysmarować masłem. Masę serową połączyć z pianą i przełożyć do foremek.
- Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Deser zapiekać przez 20-30 minut na złoty kolor.
- Przed podaniem suflety posypać cukrem pudrem i polać musem morelowym.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni