Dzisiaj jest: Środa, 13.11.2024 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Serowy suflecik


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 6 osób


Składniki

    Suflet
  • 4 sztuki jajka
  • 10 dag  cukru
  • 200 g  serka homogenizowanego
  • 1 sztuka laska wanilii
  • 2 łyżki  rumu
  • skórka z 1/2 cytryny
  • sól
  • 1 łyżka  cukru pudru
  • 1 łyżka  masła
    Mus morelowy
  • 50 dag  moreli
  • 250 ml  białego wytrawnego wina
  • 1/2 sztuki laski cynamonu
  • 2 sztuki goździki

Sposób przyrządzania:

  1. Morele umyć, osuszyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Do garnka wlać wino, wrzucić morele, cynamon i goździki. Dusić 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Zmiksować.
  2. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić za szczyptą soli na sztywną pianę.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem. Do żółtek dodać serek homogenizowany, miąższ z laski wanilii, rum i skórkę z cytryny.Wymieszać.
  4. Foremki wysmarować masłem. Masę serową połączyć z pianą i przełożyć do foremek.
  5. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Deser zapiekać przez 20-30 minut na złoty kolor.
  6. Przed podaniem suflety posypać cukrem pudrem i polać musem morelowym.
Smacznego!


Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE