Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 18 osób
Składniki
175 g miękkiego masła
6 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej lub skórka starta z połowy pomarańczy
250 g mąki pszennej
25 g stopionej czekolady deserowej
lekko ubite białko
|
|
Sposób przyrządzania:
- Posmarować cienko tłuszczem blachę do pieczenia. W misce utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać esencję waniliową lub skórkę pomarańczową i wymieszać.
- Stopniowo dosypywać mąkę, cały czas ucierając. Pomagając sobie palcami, wyrobić miękkie ciasto.
- Podzielić ciasto na połowy. Do jednej dodać stopioną czekoladę i dokładnie wyrobić. Obie połówki zawinąć oddzielnie w folię spożywczą, włożyć do lodówki i schładzać przez 30 minut.
- Oba kawałki ciasta rozwałkować na prostokąty o wymiarach 7,5 na 20 cm i grubości 3 cm. Jeden kawałek posmarować lekko ubitym białkiem i nakryć drugim plastrem ciasta.
- Przekroić ciasto wzdłuż i przewrócić jeden kawałek. Posmarować białkiem i przyłozyć drugim kawałkiem, aby powstała szachownica. Starannie docisnąć.
- Pokroić ciasto na plastry, ułożyć je płasko na blasze, pozostawiając dość miejsca na wyrośnięcie.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 10 minut, aż stwardnieją. Zostawić na blasze na kilka minut do ostygnięcia i ostrożnie przełożyć łopatką na metalową kratkę. Pozostawić, aby całkowicie wystygły.
Źródło przepisu: Książka kucharska