Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- 50 dag miodu
- 1 szklanka oleju
- 2.5 szklanki brązowego cukru
- 15 dag gorzkiej czekolady
- 20 dag mielonych orzechów laskowych
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 sztuki jajka
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 sztuka czubata łyżka cynamonu
- 1 sztuka czubata łyżka mielonych goździków
- 5 łyżek konfitury wiśniowej
- 1 opakowanie gotowego lukru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Miód, olej i cukier przełóż do garnka. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i lekko przestudź. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj orzechy oraz mielony cynamon i goździki.
- Gdy masa przestygnie wbij jajka i utrzyj mikserem na jednolity krem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dosypuj ją małymi porcjami do wciąż ucieranej masy czekoladowo-orzechowej.
- Ciasto rozsmaruj na dwóch dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Kolejno wstawiaj do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz 40 minut.
- Placki wystudź na blasze, następnie ostrożnie zdejmij i usuń papier do pieczenia. Z zimnego ciasta wytnij foremkami gwiazdki różnej wielkości.
- Marmoladę podgrzewaj na małym płomieniu, aż stanie się półpłynna. Gwiazdki posklejaj konfiturą, formując choinki.
- Lukier przygotuj według przepisu na opakowaniu. W torebce wytnij otwór. Wyciskaj cienkie paseczki lukru wokół brzegów choinek.
Źródło przepisu: Smacznego!