Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1 szklanka płatków owsianych,
1 łyżeczka masła,
1 łyżka cukru pudru,
1/2 l leśnych jeżyn,
1/2 l śliwek węgierek,
1/2 szklanki białego wina deserowego,
3 łyżki płynnego miodu,
1 łyżka soku z cytryny,
4 łyżki bitej śmietany.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wsypać płatki owsiane i cukier puder. Cały czas mieszamy. Płatki powinny mieć kolor rumiany.
- Zestawić z ognia, przesypać do miski i lekko zmiażdżyć.
- Wino połączyć z miodem i sokiem z cytryny.
- Owoce rozłożyć w pucharkach, zalać miodowym winem, przykryć i wstawić do lodówki.
- Bezpośrednio przed podaniem deseru nałożyć na owoce porcję bitej śmietany i posypać zrumienionymi płatkami owsianymi.