Dzisiaj jest: Sobota, 30.05.2020 Imieniny: Feliksa i Ferdynanda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Strudel z jabłkami i śmietaną


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

austriacka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 15 dag  mąki pszennej
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżeczka  soku z cytryny
  • sól
  • 8 dag  masła
  • 2 łyżki  bułki tartej
  • 20 dag  śmietany 36%
  • 2 łyżki  cukru pudru
    Nadzienie
  • 50 dag  jabłek
  • 2 łyżki  rodzynek
  • 2 łyżki  cukru
  • 1 łyżeczka  soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki  cynamonu

Sposób przyrządzania:

    Przygotuj ciasto: mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie i wbij jajko. Wlej 1/2 szklanki wody i sok z cytryny. Ciasto zagnieć, tak aby było gładkie i elastyczne. Przykryj miską i włóż do lodówki na 30 minut. Przygotuj nadzienie: jabłka umyj, obierz, pokrój w cienkie plasterki. Skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z cukrem, rodzynkami i cynamonem. Ciasto rozwałkuj jak najcieniej, posmaruj częścią roztopionego masła, posyp bułką tartą. Na cieście rozsmaruj nadzienie jabłkowe, zwiń, formując strudel. Końce ciasta załóż pod spód, aby nadzienie nie wypadało. Zwiń, ułóż na blasze i posmaruj resztą masła. Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Strudel pokrój na porcje i podawaj przybrany ubitą śmietaną.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

    Joanna Węglarowicz

    Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


    Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE