Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 100 g czekolady deserowej
- 300 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 4 sztuki duże jajka
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 100 g groszków z czekolady deserowej
- cukier i cukier puder (do posypania)
- Budyń czekoladowy
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- 450 ml mleka
- 50 g czekolady deserowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Posmarować cienko tłuszczem formę do sufletów o pojemności 850 ml i wysypać ją cukrem. Czekoladę połamać na kawałki.
- W rondelku rozgrzać mleko z masłem i doprowadzić niemal do wrzenia. W misce utrzeć żółtka z mąką kukurydzianą i cukrem, wlać część gorącego mleka, cały czas mieszając. Masę przelać do reszty mleka w rondelku i gotować na małym ogniu, nie przerywając mieszania, aż zgęstnieje. Dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, wlać esencję waniliową i wymieszać.
- Ubić sztywną piane z białek. Połowę wymieszać delikatnie z masą czekoladową. Dodać resztę piany oraz groszki, starannie wymieszać. Przełożyć masę do przygotowanej formy i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 40-45 minut, aż dobrze wyrośnie.
- W tym czasie przyrządzić budyń. W misce utrzeć na gładką masę cukier z mąką i odrobiną mleka. W rondelku podgrzać pozostałą część mleka, aby niemal zawrzało. Dolać odrobinę gorącego mleka do masy, dobrze rozmieszać i przelać do rondelka. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Połamać czekoladę na kawałki, dorzucić do budyniu, mieszając, aż się całkowicie roztopi.
- Oprószyć suflet cukrem i natychmiast podawać z budyniem czekoladowym.
Źródło przepisu: Książka kucharska