Dzisiaj jest: Czwartek, 28.05.2020 Imieniny: Augustyna i Jaromira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Suflet czekoladowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 100 g  czekolady deserowej
  • 300 ml  mleka
  • 2 łyżki  masła
  • 4 sztuki duże jajka
  • 1 łyżka  mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki  cukru
  • 1/2 łyżeczki  esencji waniliowej
  • 100 g  groszków z czekolady deserowej
  • cukier i cukier puder (do posypania)
    Budyń czekoladowy
  • 2 łyżki  mąki
  • 1 łyżka  cukru
  • 450 ml  mleka
  • 50 g  czekolady deserowej

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować cienko tłuszczem formę do sufletów o pojemności 850 ml i wysypać ją cukrem. Czekoladę połamać na kawałki.
  2. W rondelku rozgrzać mleko z masłem i doprowadzić niemal do wrzenia. W misce utrzeć żółtka z mąką kukurydzianą i cukrem, wlać część gorącego mleka, cały czas mieszając. Masę przelać do reszty mleka w rondelku i gotować na małym ogniu, nie przerywając mieszania, aż zgęstnieje. Dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, wlać esencję waniliową i wymieszać.
  3. Ubić sztywną piane z białek. Połowę wymieszać delikatnie z masą czekoladową. Dodać resztę piany oraz groszki, starannie wymieszać. Przełożyć masę do przygotowanej formy i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 40-45 minut, aż dobrze wyrośnie.
  4. W tym czasie przyrządzić budyń. W misce utrzeć na gładką masę cukier z mąką i odrobiną mleka. W rondelku podgrzać pozostałą część mleka, aby niemal zawrzało. Dolać odrobinę gorącego mleka do masy, dobrze rozmieszać i przelać do rondelka. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Połamać czekoladę na kawałki, dorzucić do budyniu, mieszając, aż się całkowicie roztopi.
  5. Oprószyć suflet cukrem i natychmiast podawać z budyniem czekoladowym.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus150

Posty : 0

Przepisy: 20


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE