Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
sok z 1/2 cytryny
5 sztuk białek
6 łyżek cukru
4 sztuki żółtka
24 g mąki ziemniaczanej
5 dag posiekanych migdałów
15 ml brandy
sok z 2 pomarańczy
4 sztuki pomarańcze
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomarańcze umyj, odkrój z nich mały kapelusz z góry i wydrąż by ze skórki powstały miseczki.
- Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę ziemniaczaną, migdały, sok z pomarańczy i cytryny oraz brandy. Wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy z żółtek. Delikatnie wymieszaj.
- Pomarańczowe foremki napełnij do wysokości 3/4 przygotowaną masą.
- Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 25 minut. Podawaj gorące.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni