Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
4 sztuki jajka
100 ml rozpuszczonej, przestudzonej margaryny
2 łyżki miodu
1 szczypta cynamonu
1 szczypta imbiru
1 szczypta goździków
1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Krem
250 ml śmietany 30%
2 g żelatyny w proszku
cukier puder
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Na stolnicę wysyp mąkę, cukier puder oraz kakao. Wymieszaj, a następnie zrób wgłębienie i wbij w nie jajka. Dodaj również rozpuszczoną margarynę, miód, utłuczone goździki, cynamon, imbir oraz sodę. Zagnieć gładkie ciasto, a gdyby zbytnio się kleiło dodaj więcej mąki. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Wytnij z niego koło o średnicy 18 cm i następnie kolejno dwa koła o średnicy 14 cm, 11 cm, 8 cm, 4 cm i ostatnie o średnicy 3 cm. Dodatkowo wytnij jedno koło o średnicy 5 cm i wytnij z niego gwiazdkę. Ścinki ciasta ponownie zagnieć i wytnij foremkami dodatkowe ciasteczka. Tak przygotowane ciastka piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C.
- Krem: Żelatynę rozpuść według przepisu na opakowaniu. Następnie dodaj kilka łyżek śmietany. Pozostałą śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem kilku łyżek cukru pudru. Następnie wlej do niej żelatynę, wymieszaj i przełóż do rękawa cukierniczego.
- Świąteczna choinka: Największy placek posyp cukrem pudrem i nałóż na jego środek 2 łyżki kremu. Następnie układaj po dwa placki o coraz mniejszej średnicy, posypuj je cukrem pudrem i nakładaj po 2 łyżki kremu. Na koniec nałóż krem i udekoruj gwiazdą.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka