Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Ciasto czekoladowe
- 4 łyżki kakao w proszku
- 200 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru
- 2 sztuki żółtka
- kilka kropli esencji waniliowej
- zimna woda
- Masa
- 750 g jabłek (antonówek lub renet)
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 50 g groszków z czekolady deserowej
- nieco piany z białek
- 1/2 łyżeczki cukru
- bita śmietana lub lody waniliowe (dowolnie)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Aby przygotować ciasto, należy przesiać do miski mąkę i kakao w proszku. Wcierać opuszkami palców masło, aż ciasto będzie przypominało zacierki. Dosypać cukier i wymieszać. Dodać żółtka, esencję waniliową i wlać tyle wody, aby zagnieść ciasto.
- Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy, wyłożyć nim głęboką formę do pieczenia o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki na 30 minut. Z reszty ciasta powycinać listki, którymi zostanie udekorowany wierzch szarlotki.
- Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. Połowę jabłek wrzucić do rondla, dodać masło i cynamon, dusić na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka zmiękną.
- Dodać surowe jabłka, wymieszać i zostawić, aby nieco przestygły, następnie dosypać groszki z czekolady. Widelcem nakłuć ciasto w formie i przełożyć na nie jabłka. Na wierzchu ułożyć listki z ciasta. Posmarować listki białkiem i posypać cukrem.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 35 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Podawać na ciepło lub na zimno z bitą śmietaną albo lodami waniliowymi.
Źródło przepisu: Książka kucharska