Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 15 osób
Składniki
- Ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 1 sztuka niepełna szklanka cukru pudru
- 3 sztuki żółtka
- 1 sztuka jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 16 główek cukru waniliowego
- Masa jabłkowa
- 1.5 kg jabłek
- 1 sztuka niepełna szklanka cukru
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Dodatkowo
- tłuszcz do wysmarowania blachy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę przesiej, dodaj margarynę i posiekaj razem nożem. Dodaj cukier, żółtka, jajko i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto, zawiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki.
- Masa jabłkowa: Jabłka obierz, pokrój w kostkę i usuń gniazda nasienne. Wrzuć je do garnka, dodaj cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, aż owoce się rozpadną i utworzą jednolitą masę. Dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczy. Wymieszaj.
- Szarlotka: 3/4 ciasta rozwałkuj, wyklej nim natłuszczoną blachę. Nakłuj ciasto widelcem i zapiekaj przez 8 minut w temperaturze 200 st. C.
- Ciasto wyjmij, posmaruj masą jabłkową. Z reszty ciasta uformuj wąskie, długie wałeczki. Ułóż z nich ukośnie kratkę na masie jabłkowej.
- Ciasto wstaw do piekarnika i piecz 1 godzinę w temperaturze 180 st.C.
- Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem.
Źródło przepisu: moja Kuchnia