Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 15 osób
Składniki
- Krem cytrynowy
3 sztuki jajka
100 g cukru
100 g masła
1 łyżka budyniu śmietankowego
sok z 1 cytryny
- Kruche ciasto
150 g mąki
50 g masła
50 g cukru pudru
1 sztuka jajko
1 szczypta soli
- Pianka
3 sztuki białka
120 g cukru pudru
1 łyżka budyniu śmietankowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Krem: Jajka ubij z cukrem na sztywno. Dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Następnie, delikatnie mieszając, dodaj łyżkę budyniu oraz sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa.
- Kruche ciasto: Mąkę, cukier puder i masło posiekaj, by składniki się połączyły. Następnie dodaj sól, jajko i zagnieć ciasto. Następnie wyłóż je na blachę i piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C.
- Pianka: Białka wbij do miski. Dodaj cukier puder oraz budyń. Ubij.Ciasto wyjmij z piekarnika. Wyłóż na nie krem i przykryj go pianką. Piecz jeszcze 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka