Dzisiaj jest: Sobota, 27.02.2021 Imieniny: Gabriela i Anastazji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Tarta cytrynowa z pianką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 15 osób


Składniki

    Krem cytrynowy
  • 3 sztuki jajka
  • 100 g  cukru
  • 100 g  masła
  • 1 łyżka  budyniu śmietankowego
  • sok z 1 cytryny
    Kruche ciasto
  • 150 g  mąki
  • 50 g  masła
  • 50 g  cukru pudru
  • 1 sztuka jajko
  • 1 szczypta  soli
    Pianka
  • 3 sztuki białka
  • 120 g  cukru pudru
  • 1 łyżka  budyniu śmietankowego

Sposób przyrządzania:

  1. Krem: Jajka ubij z cukrem na sztywno. Dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Następnie, delikatnie mieszając, dodaj łyżkę budyniu oraz sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa.
  2. Kruche ciasto: Mąkę, cukier puder i masło posiekaj, by składniki się połączyły. Następnie dodaj sól, jajko i zagnieć ciasto. Następnie wyłóż je na blachę i piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C.
  3. Pianka: Białka wbij do miski. Dodaj cukier puder oraz budyń. Ubij.Ciasto wyjmij z piekarnika. Wyłóż na nie krem i przykryj go pianką. Piecz jeszcze 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE